Film en Bipolariteit

Terugblik World Bipolar Day 2018

Elk jaar keert het internationale World Bipolar Day terug. Normaal is dit evenement op 30 maart, maar als dit in het weekend valt wordt het vaak op een andere dag gehouden. Dit jaar op donderdag 28 maart. Maar wat is World Bipolar Day en hoe wordt het “gevierd”? Om daar achter te komen kijken we terug naar World Bipolar Day 2018: Bipolariteit op het witte doek.

Bipolariteit op het witte doek

Tijdens de 2018 editie was ikzelf bij het evenement in Heiloo. De presentatie die werd gegeven was een presentatie die door het hele land ongeveer gelijk zou zijn. Er zaten ongeveer 20 tot 30 mensen in de zaal en er waren meerdere mensen betrokken bij de presentatie. De “hoofdpresentatie” werd door één van deze mensen gegeven en in de presentatie werden voorstukjes getoond van films waarin de bipolariteit naar voor kwam. Daarna werd het dialoog geopend: klopte dit beeld? Herken je jezelf hierin? Wat vind je ervan?

Verschillende meningen

Er zijn natuurlijk vele meningen in zo’n leuk gevulde zaal. Er was ook veel leeftijdsverschil, veel cultuurverschillen en dat leverde soms dan ook behoorlijke discussies op. Maar de discussies werden constant goed geleid en iedereen kreeg daarmee het gevoel dat hij of zij gehoord werd. Een dikke pluim van mij daarvoor.

Zelf voor de groep

Dit jaar zal ik zelf voor de groepen moeten staan. Ik zou willen zeggen dat ik voor hetere vuren heb gestaan, maar dit is de eerste keer dat ik dit ga doen! Wel heb ik er onwijs veel zin in.

Hoe pak ik dat aan? Zelf zal ik lezen uit mijn boek en het dialoog aangaan met het publiek over hoe ik tot deze tekst ben gekomen, mij erin herken en hoe dat bij het publiek zit. Ik heb zin om het dialoog aan te gaan en ben er klaar voor om ook dit jaar iedereen het gevoel te geven dat ze gehoord worden. Want samen zorgen we voor meer begrip en een betere houding naar de bipolaire stoornis!

Share your thoughts