spiegelbeeld: hoeveel is waar?

Spiegelbeeld: hoeveel is waar?

Mensen vragen mij altijd “is spiegelbeeld niet gewoon een biografie met andere namen?”. Nee. Want ik ben maar één verhaal in een wereld vol mensen met de bipolaire stoornis. Dus hoeveel is mij nou echt overkomen. Hoeveel is waar?

Commentaar van ouders

“De man begon tegen haar te schreeuwen. Ze had een slechte invloed op zijn dochter, ze had ADHD en spoorde niet. Dat waren de woorden die hij gebruikte. Maar dat was nog niet eens het ergste. De vader verbood Valerie om daar ooit nog te komen. Want iemand met “zo een slechte invloed” mocht niet bij zijn dochter komen. Die woorden hebben haar altijd achtervolgd. Hoe moest zij weten wat wel en niet mocht? Ze was gewoon enthousiast. Ze ging naar huis en hoopte dat ze het ergste achter de rug had. Maar elke keer als ze de vader tegenkwam, werd Valerie ADHD’tje genoemd.”

Dit is helaas echt gebeurd. Het stomme was dat ik natuurlijk helemaal geen ADHD had en dat de meeste mensen mij juist als rustig zagen. Maar als ik eenmaal hypomaan was (wat ik dus achteraf toen ik 20 was pas realiseerde), waren de ouders van vriendjes en vriendinnetjes de eerste die ik over mij heen kreeg. Bij sommige ouders kon ik niets verkeerd doen en met sommige heb ik daadwerkelijk mijn ogen uit gehuild van ellende.

Slechte humor

“Valerie fietste naar een lokaal prikpunt van de huisartsenpost. Ze was bloednerveus. Grappig, bloednerveus. Oh jemig, wordt haar humor zo slecht als ze zenuwachtig is? Ach ja, als dat de spanning er afhaalt… “

Dit is ook echt waar. Ik heb normaal gesproken al super slechte humor, maar als ik zenuwachtig ben gaat het niveau nog lager… Toch schaam ik mij er niet voor! #slechtehumorheelt

Crisisdienst

“Het was twaalf uur, midden in de nacht. Valerie was klaarwakker. Aangekleed en wel wachtte ze op een telefoontje. Het telefoontje zou haar vertellen dat iemand zijn auto geparkeerd had en nu naar haar huis kwam. Twee man sterk.”

Ik was doodsbenauwd toen ik wist dat ze met twee man sterk aan zouden komen. Het is echt waar dat ik bezocht ben door de crisisdienst en de tijd dat zij aankwamen was zelf later, om half 1. Ze gingen even over 1 weer weg.

Spiegelbeeld: fictief of non-fictief

Op papier is het een fictief verhaal. Het is niet letterlijk gebeurd. Maar zoals je ziet is het niet zo zwart en wit als de termen doen geloven. De andere gebeurtenissen in het boek zijn gebaseerd op verhalen die ik van andere heb gehoord of gelezen. Onder de streep is het dus behoorlijk realistisch. Dit zijn slechts een paar momenten uit het boek die ik letterlijk heb meegemaakt, maar er zijn nog veel meer stukken die ik (helaas) maar al te goed ken en tegelijkertijd herken ik mij in sommige delen totaal niet. Ben je benieuwd geworden? Je kan het boek >hier< bestellen!

8 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

Lizreply
5 juli 2019 at 08:36

Bijzonder verhaal, wel vervelend dat je vergelijkbare situaties hebt mee gemaakt.

Nicole Orriënsreply
5 juli 2019 at 08:37

Je post deed me denken aan een uitspraak van Simone Carmiggelt. Simon Carmiggelt zei ooit: Ik lieg de waarheid. Dat vind ik een mooie uitspraak. Je neemt dingen bij elkaar, en gebruikt ze in een verhaal. En ook als ze letterlijk niet precies zo gebeurd zijn, dan vormen ze in totaal nog de waarheid.

Wandareply
6 juli 2019 at 08:44

Ik denk dat in elk verhaal wel iets van jezelf zit, misschien soms wat anders verwoord, maar dat de basis zeker wel een kern van waarheid bevat.

Marcelina de Boerreply
6 juli 2019 at 12:48

Ik kom nu voor het eerst op je website, maar ik kan eruit opmaken dat je dus zelf een boek hebt geschreven en dat mensen niet altijd geloven dat het echt is gebeurd. Je hebt me nieuwsgierig gemaakt 🙂 Ik ga even verder lezen.

Anke (Fanke.nl)reply
7 juli 2019 at 13:53

Wat goed (en knap) dat je zelf een boek hebt geschreven! Ik ben erg benieuwd geworden naar het hele verhaal.

Manonreply
7 juli 2019 at 15:38

Ik denk dat je ook pas over zoiets kan schrijven als je er zelf mee te maken hebt, iemand goed kent etc. Dan is alles een beetje waarheid.

Melaniereply
8 juli 2019 at 05:12

Bijzonder verhaal en heel mooi verwoord. Zolang de basis een kern van waarheid bevat is het prima

Bouchrareply
8 juli 2019 at 08:49

Wat vervelend dat je dit hebt meegemaakt. Ik hoop dat je verhaal anderen helpt.

Leave a reply