leven met een bipolaire partner

Leven met… een bipolaire partner

In “Leven met… een bipolaire partner” kijken we naar de ervaring van Jordy. Jordy en ik hebben al 4 jaar een relatie en in het derde jaar van onze relatie kreeg ik de diagnose. Is er iets veranderd? Merkt hij dat ik bipolair ben en hoe heeft dat effect op onze relatie?

Waaraan merk je dat je een bipolaire partner hebt?

De schommelingen in de stemming zijn vaak de eerste tekenen dat het opvalt. Ook merk ik het aan de manier waarop Ruby reageert op bepaalde dingen. Het is ook lastig te omschrijven omdat het na vier jaar een soort van gewenning creëert. Je went aan bepaalde aspecten die in het begin als ongewoon zouden worden omschreven, zoals: De omslag van blij naar depressief, de lange fases, de oncontroleerbaarheid, de onzekerheid.

Hoe omschrijf je een relatie met een bipolaire partner?

Het is zeker pittig om als niet bipolair persoon een bipolaire partner te hebben. Het zorgt toch voor aspecten waar je rekening mee wilt houden en dat geeft soms frustraties en kost energie. Uiteindelijk ga je er samen voor en moet je deze dingen voor lief nemen. En dit is ook zeker iets wat in de eerdere periodes lastiger was dan dat het nu is. Dit komt ook omdat je steeds meer op elkaar afstemt en meer begrip krijgt. Zelf heb ik het “voordeel” gehad dat ik een zware depressie heb gehad, waardoor ik de depressieve fases beter kan begrijpen. Alleen had dit soms ook het gevolg dat we elkaar in een negatieve spiraal konden trekken.

Als je iets mocht veranderen, wat zou je dan veranderen aan de relatie?

Dit is altijd een lastig punt. Ik ben van mening als je iemand te veel wilt veranderen, dat het wilt zeggen dat je de verkeerde partner hebt uitgekozen. Er is nooit een perfecte match en soms komen eigenschappen van beide personen minder overeen dan dat je zou willen en had verwacht in het begin. Alleen kan je deze afwijkingen beter gebruiken om naar elkaar toe te groeien en elkaar hierin aan te vullen, dan iets te willen veranderen. Zo creëer je een breder draagvlak voor je relatie en zorg je dat je als geheel beter in staat bent om tegenslagen te kunnen overwinnen.

Krijg je extra taken doordat ik bipolair ben, of moet je voor mij zorgen?

Kort gezegd, ja. In periodes dat het minder gaat, dan komen er meer taken van het dagelijkse leven mijn kant op. Buiten dat is er meer vraag naar support om niet in een negatieve spiraal te komen. Alleen het lastigste vind ik de hypomane periodes, vaak heb ik gevoel dat ik het moet afremmen. Alleen breng ik dit vaak op een verkeerde manier. Hierdoor creëert het in een positieve episode, negativiteit. En dat geeft weer het effect dat ik extra steun moet bieden om een negatieve spiraal te voorkomen.

Als je vooraf wist dat ik bipolair was, zou je dan alsnog op mij af stappen?

Ja dat sowieso. Liefde is een onverklaarbaar iets, dit moet je niet laten afremmen door een label zoals het hebben van een bipolaire stoornis. Er zijn zoveel mensen die een rugzak hebben die vol zit met nare dingen uit het verleden en het heden. Als je dit allemaal zou moeten laten meewegen in het gevoel of je van iemand houdt. Dan ben je niet bezig met het zoeken naar liefde maar met het controleren van iets. In een relatie is het niet altijd roze geur en manen schijn, zolang er maar meer positieve dingen dan negatieve dingen zijn. Dan kan geen enkele label in de weg staan van iets moois.

Wat wil je zeggen tegen andere mensen die een relatie hebben met een bipolair patiënt?

Je kan nooit teveel praten! Dat is het belangrijkste dat ik wil meegeven. Communiceren in de sleutel tot een lange en gelukkige relatie. Dit geldt niet alleen voor mensen met een bipolaire partner, maar voor iedereen die een relatie heeft. Het andere wat ik wil meegeven is probeer goed naar je partner te luisteren en je te verplaatsen in zijn of haar positie. Dit kan soms een verklaring geven als je partner kort uit de bocht komt. Vaak kan je dan inzien van iets dat er die dag gebeurt is, heeft ervoor gezorgd dat je partner een mindere dag heeft. En dan kan het helpen door te vragen of je partner last heeft van een mindere dag, of dat er iets gebeurd is. Dit kan vaak voor beide partijen opluchten en dingen opklaren.

Share your thoughts