tatoeage puntkomma verbloemd

Bipolaire Tatoeages: Puntkomma uit Verbloemd

Mijn allereerste tatoeage was de puntkomma die voorin mijn roman Verbloemd staat. Vandaag ga ik verder uitleggen hoe ik op het idee kwam, wat het betekend en waarom juist dit mijn eerste tatoeage werd.

Het design van de puntkomma

De puntkomma is een bekend design die vooral wordt gezet door mensen die suïcidale gedachten hebben gehad. Het staat voor de keuze om geen punt achter het verhaal te zetten, maar door te gaan na wat je hebt meegemaakt. Simpelweg een prachtig verhaal dus achter een simpel teken.

Maar daar wilde ik het niet bij laten. De puntkomma die ik heb is gevuld met bloemen. Bewust. Ik vond het mooier, maar wilde ook een ode aan de mensen die er wel een punt achter hadden gezet. Want hoewel er nog veel mensen zijn die negatief denken over deze mensen, zij hebben in mijn ogen hard gestreden.

Waarom voor mij?

In Verbloemd vertel ik over, wat ik toen dacht, mijn depressies. Mijn ervaringen met deze depressie verwerk ik in twee personages. En hoewel het dus een roman is, zijn veel van de ervaringen mij wel bekend. Het design dat ik had gemaakt zou eerst op de cover komen, maar was achteraf niet geschikt. Maar dat maakte het verhaal erachter niet minder belangrijk.

Ik wilde al heel lang tatoeages, maar zoals elke tiener staat er een ouder klaar omdat te voorkomen. Dus toen ik oud genoeg was om dat zelf te beslissen, heb ik dit design direct gezet.

Bipolair en deze tatoeage

Ook veel mensen met de bipolaire stoornis hebben suïcidale gedachten. Depressie is helaas een deel van deze stoornis. Dus ook veel bipolaire mensen zijn bekend met dit teken. En ik dus ook. Ik ben blij met dit design, zeker omdat ik het zelf ontworpen heb.

10 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

Juliereply
4 april 2019 at 14:52

Wauw! Wat een mooie betekenis en mooi zo met die bloemen. Ik vind dat er veel mooie varianten zijn op de puntkomma tattoo maar deze is wel heel bijzonder!

MC Kleuverreply
4 april 2019 at 16:24

Wat een mooie manier om dingen uit het boek en je gedachten om te zetten naar beeld, want dat is een tatoeage toch?
Ik vind het een mooie betekenis.

Henkreply
4 april 2019 at 16:49

Je verhaal is heel herkenbaar. Mooie symbolische daad die punt en komma, en vooral ook die waardering die je toont voor iedereen die net wel die dunne lijn van daadwerkelijk zelfmoord plegen over is gegaan. Heel mooi!

Manonreply
4 april 2019 at 19:22

Wat een mooie betekenis en wat heb je een lieve invulling gegeven aan jouw tattoo.

skincarebynaomireply
5 april 2019 at 10:16

Heel mooi symbolisch. Heb je soms geen momenten dat zo’n tatoeage je weer in een neerwaartse spiraal kan brengen? Of geeft het juist moed dat je sterk bent geweest?

Ruby van der Kuilreply
5 april 2019 at 10:41
– In reply to: skincarebynaomi

Mij geeft het heel veel moed! Ik zie waar ik ben geweest en waar ik nu ben. En natuurlijk dat dat moment weer over ging!

Janetreply
6 april 2019 at 21:10

Wat een mooie symbolische tattoo zeg, heel tof! Ik ben ook wel benieuwd naar het resultaat eigenlijk. 😉

Ruby van der Kuilreply
6 april 2019 at 21:12
– In reply to: Janet

Goeie! Ik zet ‘m er morgen even bij!

Gabriëllereply
7 april 2019 at 07:03

Heel mooi omschreven, wat een mooie betekenis heeft jouw tatoeage! En de afbeelding vind ik prachtig geworden.

Frederiquereply
8 april 2019 at 15:49

Mooie tatoeage. Ik vind tatoeages die iets persoonlijks zeggen over de persoon altijd het mooiste. Het is een deel van je, je verhaal was je er niet zomaar even vanaf zeg maar.

Leave a reply