Powervrouwen

Bipolair en Powervrouw: internationale vrouwendag 2019

Afgelopen vrijdag was het internationale vrouwen dag. Maar als er een lijst met powervrouwen genoemd worden, zie je weinig over mensen met bijvoorbeeld een bipolaire stoornis. Terwijl er ook zeker bipolaire powervrouwen zijn. Dus ik zocht het uit.

Powervrouw en bipolair

Een vrouw die sterk naar boven kwam was Carrie Fisher. Actrice, schrijfster en comedian. Ze was vooral bekend van haar rol als Prinses Leia in de Star Wars serie, maar sprak ook veel over haar verleden met verslaving en haar uiteindelijke diagnose; bipolair. Door middel van humor probeerde ze haar boodschap hierover bij de mensen te brengen. Een echte powervrouw in mijn mening.

Een andere die snel naar boven kwam was Demi Lovato. Ze heeft veel moeite (gehad) met verslavingen en is hier zeer open over. Veel muziek die zij maakt vertalen haar problemen en sinds haar diagnose als bipolaire spreekt ze hier openbaar ook over. Ze zet zich in voor andere jongeren en spreekt in groepen om andere mensen te inspireren en motiveren. Top!

En nog veel meer!

En er zijn er nog veel meer! Marilyn Monroe, Catherine Zeta-Jones, Mariah Carey, Amy Winehouse… De lijst gaat door en door. Maar toch als zij genoemd worden in de media wordt er niets over vermeld. Zelf zijn zij open en willen zij mensen helpen, toch wordt er gezwegen over hun bipolariteit als het aan de media ligt. Jammer, vind ik zelf.

Waarom vind ik dat jammer? Niet omdat we die mensen lekker met hun neus in de boter moeten duwen in hun diagnose hoor, maar omdat ik het bijzonder vind wat zij doen, JUIST met hun diagnose! Hoe open zij zijn, hoe zij anderen helpen en hoe zij zich inzetten, terwijl zij die toch wel heftige diagnose hebben! Dus zoals ik zei: Jammer.

Mijn droom

Ikzelf droom ervan om ook in dat lijstje te komen en dat juist omdat ik bipolair ben. Ik schrijf over de bipolaire stoornis met powervrouwen als hoofdpersonen. Laat zij maar in het licht staan en laat mij ze die stem geven. Want een schrijfster of auteur (hoe je het graag zou noemen) kan een verhaal leven inblazen en de personages zo echt maken als mogelijk. Ik hoop op die manier deze powervrouwen een stem te geven. Om mensen te laten zien hoe moeilijk het kan zijn en hoe heftig het soms is en hoe knap het dan is wat zij doen.

12 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

Henkreply
12 maart 2019 at 15:15

Waarom zo nadrukkelijk benadrukken of iemand een bepaalde aandoening heeft? Laat dat soort etiketten gewoon zitten. Mensen zijn mensen

Ruby van der Kuilreply
12 maart 2019 at 16:25
– In reply to: Henk

Hoi Henk!
Even een reactieop jouw vraag: waarom benadrukken? Omdat negatieve relaties tot de bipolaire stoornis of uberhaupt eem mentaal probleem altijd genoemd moeten worden, terwijl positief wordt het nooit benoemd!Veel bipolaire mensen zeggen dat hun creativiteit bijvoorbeeld door hun stoornis komt! Best positief dus 🙂

Skincarebynaomireply
13 maart 2019 at 05:28

Helaas snap ik nog steeds niet zo super goed wat je wilt bereiken met dit artikel.. Het klopt er zijn verschillen, maar waarom wil je dat mensen dit persé opvalt bij jou? Daar ben ik wel nieuwgierig naar.

Ruby van der Kuilreply
13 maart 2019 at 06:03
– In reply to: Skincarebynaomi

Het is niet dat hun stoornis moet opvallen, maar wanneer zij zeg sterk inzetten om mensen te helpen, maar dat niet erkent wordt omdat het een eng idee is (de stoornis) vind ik dat erg jammer! Het is juist zo sterk dat ze er zelf zo over denken. Negatief komt het vaak in de media, positief zou ook eens fijn zijn 🙂

Dhinireply
13 maart 2019 at 08:01

Ik weet het niet over die stoornis dus even googelen wat is dat? Wat goed en knap dat ze haar carrier kan bereiken en succes worden.

Marcelina de Boer – Walmareply
13 maart 2019 at 13:33

Wat mooi dat je hierover schrijft! Ik heb je blog nog niet eerder gezien, maar ik vind het wel interessant om te lezen. Over die powervrouwen heb je helemaal gelijk. Ik ben niet zo van de ‘internationale vrouwendag’ enzo, maar dat er powervrouwen zijn, dat staat vast!

Frederiquereply
13 maart 2019 at 13:45

Ik begrijp absoluut wat je bedoelt met je artikel. Je wilt graag dat mensen zien dat bipolair niet alleen maar negatief is, dat er ook powervrouwen zijn ondanks of misschien soms dankzij hun bipolaire stoornis. Maar….ja sorry, nou komt er een maar…de lijst vrouwen die je noemt vind ik niet per se powervrouwen. Marilyn en Amy waren heel getalenteerd maar hebben zichzelf wel de vernieling in geholpen. Demi Lovato vind ik ook geen powervrouw, die heeft het allemaal duidelijk niet onder controle. Jane Pauley, Lily Allen, schrijfster Patricia Cornwell of inderdaad Carrie Fisher vind ik betere voorbeelden. Ken je de serie Lady Dynamite op Netflix? Dat vind je misschien wel leuk om te kijken!

Ruby van der Kuilreply
13 maart 2019 at 13:59
– In reply to: Frederique

Ik snap je helemaal en ben het in zoverre ook met je eens hoor! Maar Demi, ondanks dat het steeds slecht terugvalt, probeerd ze wel anderen nog te helpen. Ik ga zeker die serie eens opzoeken! Bedankt voor de tip!

MC Kleuverreply
13 maart 2019 at 17:31

Wat een super idee dat je hier aandacht voor vraagt. Dat maakt mensen altijd zo sterk, omdat zij vertellen vanuit een eigen verhaal. En Amy Winehouse vind ik zo goed! 🙂

Manonreply
14 maart 2019 at 13:49

Ik snap jouw post, maar ook de kritieken in de reacties. Iedereen is een powervrouw als zij goed met haar diagnose omgaat.

Stefaan De Winterreply
14 maart 2019 at 16:19

Kijk bipolair of niet voor mij ben je een powervrouw 🙂 moedig van je dat je wel jezelf enorm bloot geeft hierdoor! Hopelijk haal je de POWER eruit die je verdient!

Melanie Hoogvlietreply
14 maart 2019 at 17:14

Wat mooi geschreven 🙂 iedere vrouw heeft wel iets van een powervrouw in zich .

Leave a reply